excel kobeščak
Facebook
Instagram
Numericus Zagreb

“Ljude smatram najvažnijim potencijalima svake organizacije i društva u cjelini.” – Nada Kozina, HR managerica

Nada Kozina
knjiga zbirka zadataka poslovnog excela banner

Tko je Nada Kozina?

Nada Kozina, iako po struci profesorica germanistike i opće lingvistike, po zanimanju je HR managerica s preko 20 godina iskustva. Zaljubila se u ljudske resurse jer ju inspirira rad s ljudima, njihova kreativnost, njihove promjene u poslovnom okruženju kroz profesionalni i osobni rast i njihov doprinos uspjehu svake organizacije, neovisno o tome gdje se nalaze u hijerarhiji. Ljude smatra najvažnijim potencijalima svake organizacije i društva u cjelini.

Svoju je karijeru u Ljudskim resursima započela u Upravnom odboru Hypo Banke, današnje Addiko banke, a nastavila je u odjelu Upravljanja ljudskim potencijalima, gdje je prošla sve HR procese i napredovala od HR generalista, preko voditeljice tima za zapošljavanje i razvoj, do voditeljice odjela HR Business Partnera i zamjenice direktorice.

U slobodno vrijeme bavi se aktivnostima na društvenoj mreži LinkedIn, gdje tjedno ima dvije do tri objave sadržaja o humanim HR praksama koje u fokus stavljaju ljude sa svim potrebama koje utječu na njihov balans osobnog i poslovnog života.

Imate li posao ili poziv?

Imam kombinaciju. S obzirom da sam u trenutnoj tvrtki zadužena za sve HR procese, u poslu imam dosta operativnih zadataka, a svoj poziv živim kroz strateške projekte u suradnji s voditeljima i rješavanje situacija kojima zaposlenici mogu ostvariti bolju verziju sebe i osjećati se ugodnije i zadovoljnije na poslu.

Koje pogreške su dozvoljene budućim zaposlenicima na prvom radnom mjestu?

Dozvoljene su im sve pogreške koje ne ulaze u domenu nemara i skrivljenog postupka i nediscipline, općenito ponašanja koje utječe na lošu reputaciju poslodavca i na lošu radnu atmosferu i odnos s kolegama.

Jeste li vidjeli, prilikom zapošljavanja drugih suradnika, napredno znanje OFFICE paketa kao vještinu, a da u nekim slučajevima nisu imali te kompetencije?

Kandidati navode u životopisu znanja o MS Office paketu, poneki navedu i konkretne radove koji su u tim alatima napravili, a u razgovoru za posao dotaknemo se i IT vještina pa se ispostavi da neki kandidati svoja postignuća s MS Office paketom ne smatraju relevantnima pa ih ne navode.

Primjerice, kad razgovaramo o formatu seminarskih radova, diplomskog rada i slično, koji su koristili, i načinu rada u projektnom timu, ispostavi se da su kandidati primjenjivali složene funkcije, a da u životopisu nisu naveli da su napredni korisnik.

Koji su Vaši najčešći razlozi upisivanja edukacija?

Edukaciju upisujem zbog upoznavanja novijih trendova u znanju i vještinama, ako želim steći neki certifikat, a najvećim dijelom iz područja koja me zanimaju i kojima mogu obogatiti svoj posao i odnos s kolegama na poslu i izvan njega te s poslovnim partnerima.

“Jedan važan razlog praćenja edukacija je i činjenica da imam troje djece u različitoj dobi pa se kroz edukacije mogu bolje informirati kroz što sve djeca danas prolaze.”

Koje prednosti ste uvidjeli nakon što ste odslušali edukacije npr. (poboljšani dijalog, pripadnost timu, produktivnost…)?

To su svakako efikasnost u poslu i kvalitetnija komunikacija. Posebno mi se sviđaju programi sa snimkom webinara koju mogu koristiti u svakom trenutku kao podsjetnik. Pored toga, svaka mi edukacija doda razlog više za sigurnost u snalaženju s trendovima u poslovanju, nove kontakte s
izvođačima edukacija i bolju kvalitetu razgovora s kolegama
o njihovim potrebama za usavršavanjem.

Zašto koristite Excel te koje prednosti vidite tim programom?

Excel mi nudi automatizaciju obrade podataka i tabličnog prikaza podataka i informacija. Automatizacijom brže odradim zadatke, brže isporučim kolegama pregledne i strukturirane informacije i tako uštedim vrijeme, što je u mom slučaju jako bitno. Prikaze u Excelu odlično mogu
iskoristiti za tzv. sažeti prikaz za menadžment, a služi mi i za složenije aktivnosti, poput izrade HR izvještaja i za izradu plana broja zaposlenika te budžeta troškova plaća i nagrada.

Koje funkcije najčešće koristite u Excelu i zašto?

Najčešće koristim alate za obradu podataka – sortiranje, filtriranje, grupiranje, rad na oblikovanju
podataka – uvjetno oblikovanje, formule te formatiranje poput zaokretnih tablica i grafikona.

Vaše preporuke vještina koje su potrebne na odabranom radnom mjestu.

Uzela bih primjer radnog mjesta HR generalist. Za taj posao važno je da je osoba prilagodljiva, organizirana, točna, strukturirana, da se zna pismeno i usmeno izražavati te da razvija kolegijalan i profesionalan odnos s kolegama i internim klijentima. Budući da je HR generalist zadužen za administraciju i kontakt s kolegama, internim klijentima, nerijetko se nađe u situaciji da treba isporučiti brojne manje ili više složene podatke pa je od tehničkih ili “tvrdih vještina” važno da poznaje MS Office, prije svega Word i Excel.

Povezane novosti

6 listopada, 2023
13 rujna, 2023

Partneri projekta