excel kobeščak
Facebook
Instagram
Numericus Zagreb

Gdje pronaći posao – 7 provjerenih ideja kako brže do posla

Excel luka kobeščak
knjiga zbirka zadataka poslovnog excela banner

Kada pitam ljude gdje sve traže poslove, obično nabroje samo jedno ili dva mjesta. Iznenade me takvi odgovori jer postoji više od jednog ili dva mjesta na kojima možeš pronaći posao. Upravo me taj šokantni podatak natjerao da na jednom mjestu napišem 7 provjerenih ideja gdje pronaći posao.

Napomena: prije nego što kreneš tražiti posao, važno je da znaš koju vrstu posla ili radno mjesto želiš. To će ti uštediti vrijeme i energiju te ćeš brže doći do kvalitetnih mjesta gdje poslodavci možda traže baš tebe! O čemu pričam ovdje – o činjenici da ako se želiš baviti društvenim mrežama, trebaš biti prisutan na njima te upravo tamo tražiti posao (pored drugih ideja).

7 efikasnih ideja kako brže do posla:

  1. Vlastita mreža kontakata
  2. Društvene mreže
  3. Portali specijalizirani za oglase za poslove
  4. Web stranice poduzeća
  5. Sajmovi
  6. Agencije za zapošljavanje
  7. Ostalo

1. Vlastita mreža kontakata

Reci koji posao točno tražiš sljedećim skupinama ljudi: obitelj, familija, rodbina, prijatelji, poznanici, kolege.

Nikad ne znaš tko može imati informaciju o tvojem budućem poslu. Upravo zato je važno detaljno opisati što točno tražiš, a možda se i netko od spomenutih dalje raspita i prense informaciju.

2. Društvene mreže

Sve više svjedočimo kako se poslovi pronalaze na društvenim mrežama. Čak i ako ih ne koristiš, bez brige – ima drugih opcija 

LinkedIn

Krajem 2020. sam skoro na svakodnevnoj bazi vidjela objave gdje se pojedinac zahvaljuje svima koji su lajkali i podijelili njegov post o traženju posla jer ga je upravo dobio.

Kako doći do toga?

  • Bilo bi super da imaš kvalitetno uređen LinkedIn profil (primjer). Zašto? Zato što će poslodavci pregledati tvoj profil i ako im nije jasno tko si i kako možeš doprinijeti otvorenom radnom mjestu, neće te percipirati kao kvalitetnog kandidata. Napustit će tvoj profil i tražiti dalje, a možda si upravo ti ta osoba koja bi bila odlična za novu poziciju.
  • Napiši post da tražiš posao. Ukratko predstavi najvažnije stvari o sebi, a koje se tiču radnog mjesta ili vrste posla kojim se želiš baviti. Primjer: ako želiš raditi u marketingu, a imaš završen tečaj Osnove računovodstva, taj podatak nemoj navoditi. Zašto? Jer nije bitan za radno mjestu u marketingu, jer poslodavcu ne donosi vrijednost u smislu da će te smatrati kompetentnijim kandidatom. Ako imaš bilo kakav tečaj, certifikat ili iskustvo u marketingu, to su onda stvari koje obavezno spomeni. Obavezno na kraj napiši svoj privatni e-mail na koji ćeš pozvati da ti se svi zainteresirani jave.

Kreni od svoje zajednice ljudi, prati stranice poduzeća koja ti se sviđaju i/ili učlani se u grupe. Budi tamo gdje se nalaze tvoji budući kolege.

Poslodavci sve više objavljuju oglase na LinkedInu, a pretražuju sna način da klikneš na Jobs na vrhu početne stranice. Pomoću filtera specificiraj što točno tražiš, pronađi oglas i prijavi se!

Savjet: kada se prijavljuješ preko LinkedIna, neophodno je imati dobar profil. Neki oglasi automatski uspoređuju tvoj profil s traženim uvjetima i prikažu postotak koliko se dobro uklapaš u traženi profil budućeg zaposlenika. Budi što bolji kandidat!

Facebook

Facebook je isto dobro mjesto gdje možeš pronaći posao. Kreni od svojih prijatelja, stranica poduzeća i od onog što nema ni jedna druga društvena mreža – grupe specijalizirane za traženje posla. U Search na vrhu Facebooka napiši posao i odaberi Groups/Grupe. Udobno se smjesti i pretražuj oglase ili objavi svoj post.

trazim posao facebook

Ovo nije dobar primjer kako tražiti posao. Jedina korisna informacija za poslodavce jest da osoba traži posao u Šibeniku, no ne zna ništa o njoj – kakvo znanje ima, prethodno radno iskustvo, u čemu je dobra, koji posao želi raditi… Za svaki posao su potrebni određeni uvjeti pa je važno istaknuti nešto što će imati smisla drugoj strani.

Instagram i druge društvene mreže

I na drugim mjestima postoji mogućnost da pronađeš posao. Nikad ne znaš od koga ćeš i na koji način saznati informaciju o poslu ili nekom novom poslodavcu koji ti se sviđa.

3. Portali specijlizirani za oglase za poslove

Neki od portala koji nude oglase za poslove su: adorioMojPosaoposao.hrdanasradim.hrBurza radacareerjet… Neki od njih nude mogućnost da napraviš svoj profil, tj. životopis. Time povećavaš šansu da netko od poslodavaca tko pregledava bazu pronađe baš tvoj profil jer odgovaraš traženim kriterijima (tako sam i ja dobila jedan posao).

4. Web stranice poduzeća

Super je imati i listu favorita firmi koje ti se sviđaju. Posjeti njihove web stranice i provjeri objavljuju li otvorena radna mjesta. Ako da, redovito prati tu stranicu kako bi čim prije poslao prijavu.

5. Sajmovi

Neki organiziraju i sajmove kako bi pronašli idealne zaposlenike za svoju firmu. Na primjer: Virutalni dani karijera i znanja i Regionalni sajam poslova.

I neki fakulteti organiziraju sajmove za svoje studente, kao što je npr. JobFair od Fakulteta elektrotenike i računarstva.

6. Agencije za zapošljavanje

Na tržištu postoje i agencije za zapošljavanje koje angažira određena firma kako bi joj pronašla idealnog zaposlenika. Dobro je prijaviti se u njihovu bazu, ostaviti životopis ili popuniti njihov obrazac jer te možda već isti dan kontaktiraju za ulazak u selekcijski proces.

Neke od njih su: SELECTIOManpowerDEKRA.

7. Ostalo

Nakon svih nabrojanih mjesta gdje pronaći posao, postoji ih još.

Blog

Možeš pisati blog i na taj način pokazati strast, motivaciju i znanje o određenom području. Kolega Marijan Palić je upravo tako dobio posao – link (priča počinje na 7:24).

Jumbo plakat

2018. jedna je cura zakupila jumbo plakat u Zagrebu s porukom da je zaposle ako traže marketinškog stručnjaka. Pročitaj njezinu priču Zaposlite me.

Zaposli me_jumbo plakat

Drugo

Pisala sam i o onim drugačijim pristupima pronalaska posla koje možeš pročitati na mojem blogu, npr.: Rekla sam poslodavcu da mu je oglas moj posao iz snovaPonudi unapređenje ili rješenjePokucaj poslodavcu na vrata i Osobni branding.

Gdje onda pronaći posao?

Za koju god ideju da se odlučiš, važno je da znaš kakav posao tražiš. Upravo će te vrsta posla navesti na određena mjesta gdje takve oglase možeš i pronaći. Fokusiraj se na nekoliko njih, onih najvažnijih, i redovito ih koristi u svojem procesu traženja posla.

Želim ti strpljenja, upornosti i optimizma jer nikad ne znaš gdje te novi posao (sreća) čeka! 

Izvor: www.mojnovicv.com

Povezane novosti

6 listopada, 2023

Partneri projekta