excel kobeščak
Facebook
Instagram
Numericus Zagreb

SIGURAN POSAO- NAPREDAK ILI STAGNACIJA, što to znači za Vas?

Excel kobeščak
knjiga zbirka zadataka poslovnog excela banner

U današnje vrijeme “siguran posao” postaje nezaobilazna tema skoro svake osobe koja tek korača u poslovni svijet, ili je u njemu već kotirala i izgradila ogromno iskustvo. Takva razmjena iskustava je zdrava i sasvim prirodna. Osjećaj za samoostvarenjem još davnih dana je obrazložio sam Maslow, a isto tako želja pojedinca da se istakne i napravi najbolje za sebe postaje želja svakog od nas.

SIGURNOST ili RIZIK

Postoje dvije linije otpora kad govodimo o poslovnim prilikama. Prva se veže na sigurnost, druga na rizik.

Sama sam se našla u situaciji gdje je posao bio dobar, u njemu sam doslovno sazrijela, te pet godina nakon prvog ugovora, svjesno sam dala otkaz.

Mnogi su me pitali zasto? Možda je stvar toga što više naginjem riziku, izazovima. Pojam “siguran posao” danas je zaista postao relativan. Siguran posao za mene znači svojevrstan zatvor u kojem ponavljaš iste operacije, nakon određenog vremena gotovo mehanički obavljaš svoju funkciju i pretvaraš se u robota koji više i ne zna za vlastiti kognitivni sklop.

NEMOGUĆNOST NAPRETKA

Ja mogu reći da je za mene promjena posla značila izlet u tu nesigurnost, ali i odlazak iz zatvorenog kruga u kojem više nisam vidjela sebe, i u kojem više nije bilo prostora za napredak.

Financijska situacija mnogih u Hrvatskoj čini nas robovima svega što nas zapravo ne ispunjava i tjera nas da se vrtimo u krug jer je netko na nekoj kavi izjavio kako posla nema, kako plaće ne valjaju i kako se boje za vlastitu obitelj.

Mnogi teoretičari tvrde kako je sasvim zdravo u današnje vrijeme promijeniti posao svakih 5-7 godina. Razlozi ovakvih studija su brojni, no među glavnim motivatorima nalazi se bolest novog doba, takozvani burn out.

SAGORJEVANJE NA POSLU

GRANICE SI POSTAVLJAMO SAMI

Želim prenjeti ideju o mogućnosti izbora, jednakost šansi je jasno da je moguć privid. Svakako ovisit će o Vama, koliko vjerujete u sebe i gdje su Vaše granice.

Granice su podsvjesni ometači koje Vam objašnjavaju da nešto ne možete učiniti. Al zapravo je skroz suprotno! Koliko vjerujete da možete, koliko ulažete u sebe same, koliko hranite svoje znanje novim mogućnostima to ste zadovoljniji sami sa sobom i brisanje granica se događa kao posljedica Vašeg inata.

SLUŠAJTE SAMO SVOJU INTUICIJU

Kave sa prijateljima nekad su dobar okidač kako bi provjerili gdje stojimo u odnosu na druge. Svaki čovjek to čini negdje spontano, ali znajte da samo Vi vladate sobom i da pojam “Siguran posao” znači puno više rizika dugoročno, u odnosu na trenutno viđenje situiranosti ili plaće.
Osjećaj da je samoaktualizacija zapela negdje putem i učinila da zakržljamo, umjesto da napredujemo, je gubitak znanja, volje i ambicije.

U zdravom tijelu, zdrav duh ogleda se u brizi za sebe. Njegovanje svojih afiniteta i ambicija nikad ne smije postati prepreka, već učenje novih stvari i okretanje prema novim spoznajama.

Partneri projekta