excel kobeščak
Facebook
Instagram
Numericus Zagreb

Kako odabrati srednju školu?

Luka Kobeščak excel
knjiga zbirka zadataka poslovnog excela banner

Što želiš biti kad odrasteš

Stvarnost se ubrzo mijenja, da ni ne trepnemo, a pred školarcima je velika odluka o odabiru zanimanja. Preko noći djeca prerastu u odijelo adolescenta, a korak prema srednjoj školi  onaj je koji ostavlja trag za čitav život!

  1. RODITELJSKA PODRŠKA

Sada je vrijeme da zajedno sa svojim djetetom razmotrite opcije i odaberete onu najbolju školu. Radi se o odluci koja će odrediti djetetov profesionalni put te je važno da u tome ima roditeljsku podršku.

  1. UPOZNAJ PROGRAME

Stoga je izuzetno korisno dobro upoznati programe koje pojedine škole nude te njihove uvjete za upis. No ono što je još važnije jest dobro razmotriti djetetove preferencije, mogućnosti, sposobnosti i interese.

  1. DOZVOLI DJETETU DA PROCJENI SAMOSTALNO

Roditelji u profesionalnom usmjeravanju djeteta trebaju biti orijentirani na poticanje razmišljanja o vlastitoj budućnosti koju dijete vidi. Prije svega djetetu treba osvijestiti samoga sebe. Jednostavnije rečeno, pomoći mu na putu razmišljanja “tko sam ja” i kakve interese i sposobnosti posjeduje.

  1. OHRABRENJE PRIJE VLASTITIH INTERESA

Pojedini roditelji griješe smatrajući da se dijete treba baviti istim poslom kojim se i oni sami bave, posebice ako se radi o obiteljskom poslu i za njega traže “nasljednika. Ako dijete samo nije sklono nastavljanju toga i “ne vidi” se u tom smjeru, važno ga je saslušati i dopustiti mu da izrazi svoje želje.

  1. PROFESIONALNA ORJENTACIJA I PREDMETI U OSNOVNOJ

Neka djeca s lakoćom pamte podatke i usvajaju školsko gradivo, nekima je učenje “nužno zlo”, neka samostalno tragaju za širim znanjem. Ako je tako bilo tijekom osnovne škole, vjerojatno će se i nastaviti, što svakako treba uzeti u obzir prilikom razmatranja opcija.

  1. LOKACIJA NOVE ŠKOLE

Ako ste prema djetetovim preferencijama već suzili izbor ili se čak odlučili za jednu školu, nije naodmet razmotriti i njezinu lokaciju. Ako je udaljenija od mjesta stanovanja, to ponekad može zakomplicirati putovanje, biti novčani izdatak i oduzimati djetetu previše vremena.

Povezane novosti

6 listopada, 2023

Partneri projekta